Szakmai rendezvények

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

A Budapesti Ügyvédi Kamarában 2022. október 11-én a nemzetközi vonatkozású büntetőügyekről beszélgettek meghívottjaink: dr. Szabó Judit, a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának kollégiumvezetője, dr. Forman Tünde az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője és dr. Bátki Pál ügyvéd . A moderátor az egyesületünk elnöke, dr Ignácz György volt.

A Budapesti Ügyvédi Kamarával 2022. június 8-án tartott közös, Fókuszban a gyermek című szakmai rendezvényünk családjogi témával foglalkozott. A beszélgetésen Ocskó Katalin és Várai-Jeges Adrienn családjogi bírók, valamint Nahm Judit ügyvéd vettek részt. A moderátor dr. Madarasi Anna volt. A beszélgetés aktualitását elsősorban a Polgári Törvénykönyv 4:171. § (4) bekezdésének, valamint a jogellenes külföldre vitellel kapcsolatos eljárási kérdések 2022. augusztus 1-től hatályba lépő módosításai adták.  A beszélgetésen szó volt a Brüsszel IIb rendeletről, a bíróság értesítési kötelezettségéhez kapcsolódó lehetséges jogértelmezési megoldásokról, a módosítás jelentőségéről és a jövőben várhatóan felmerülő gyakorlati kérdésekről, valamint a jogellenes külföldre vitellel kapcsolatos nemperes eljárás változó szabályairól is.

A Budapesti Ügyvédi Kamarával indult együttműködésünk újabb állomásaként Sokszemközt a nyomozási bíráskodásról címmel panelbeszélgetést szerveztünk 2022. április 28-ára. A panelbeszélgetés résztvevői: • Dr. Székely Gabriella bíró, a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának kollégiumvezető-helyettese • Dr. Matusik Tamás bíró, a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Csoportjának vezetője • Dr. Gyalog Balázs ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára. A beszélgetést moderálja: dr. Ignácz György bíró, a Res Iudicata Egyesület elnöke. A kényszerintézkedésekkel kapcsolatos gyakorlati kérdések megvitatása során fókuszba került az elmúlt években sokat változott fővárosi elsőfokú bírói gyakorlat, amely folyamatosan törekszik megfelelni az európai alapjogi elvárásoknak és az ezzel kapcsolatos pozitív ügyészi szemléletváltás is. A beszélgetésen szó volt az új Be. alapján formálódó másodfokú gyakorlatról és az azzal kapcsolatban felmerülő védői igényekről, a bűnügyi felügyelet rugalmasságáról, az óvadék alkalmazásának lehetőségeiről, a megalapozott gyanú vizsgálatával kapcsolatos kérdésekről is.

A Budapesti Ügyvédi Kamarával közös első rendezvényünkön 2021. november 10-én Digitális bíróság – Kétségek és tapasztalatok címmel panelbeszélgetésre került sor. A beszélgetés témája a bíróságok digitális átállásának kapcsán felmerülő kérdések, elsősorban a telekommunikációs eszköz igénybevételével megtartott eljárási cselekményekkel kapcsolatos tapasztalatok megvitatása volt. A panelbeszélgetés résztvevői: • Dr. Orosz Gabriella bíró, a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumának kollégiumvezetője • Dr. Fehér Szabolcs bíró, a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának kollégiumvezető-helyettese • Dr. Péter Zoltán János bíró, az Országos Bírósági Hivatal Informatikai és Elektronikus Ügyintézési Főosztályának főosztályvezetője • Dr. Kósa Ferenc ügyvéd A beszélgetést moderálta : dr. Laczó Adrienn bíró, az Egyesület elnökségének tagja.

Comments are closed.